Gelukkig hoeft u zich hier in Nederland nauwelijks zorgen om te maken, maar gevaren voor de kwaliteit van het drinkwater zijn altijd aanwezig:

Fecale bacteriën:
De E.coli is de bekendste soort van deze bacteriën. Dit is een bacterie die voorkomt in de uitwerpselen van mens en dier. Ook vinden we deze in oppervlaktewateren. In ons drinkwater zijn deze eruit gefilterd.
Maar vooral zwemmen in oppervlaktewater is gevaarlijk als deze besmet is met de E.coli bacterie. Ze veroorzaken onder andere koorts, darmontsteking en hepatitis A.

Virussen en gisten:
Deze kunnen ons drinkwater in gevaar brengen. Meestal uit zich dat in darmproblemen. Vooral bij mensen met een lage weerstand kan dit voor ernstige kwalen zorgen.

Lood
Doordat ons water door pijpleidingen stroomt, is het mogelijk dat er kleine looddeeltjes in ons drinkwater terecht komen. Bij grotere hoeveelheden kan dat leiden tot loodvergiftiging. De meeste leidingen in Nederland zijn tegenwoordig van koper.

Nitraat
Te veel nitraat in het drinkwater kan leiden tot een verkleinde opname van zuurstof in ons bloed. Vooral bij baby’s kan dit gevaar opleveren.

Legionella en de gevaren daarvan

LegionellaLegionella behoort tot de familie van de staafvormige bacteriën. Momenteel zijn er 48 soorten bekend. De legionella pneumophila is verantwoordelijk voor 90% van de ziektes. Een legionella infectie kan zich op 2 manieren uiten, namelijk:

  • Veteranenziekte
  • Pontiac koorts

Waar begon legionella het en hoe ontstaat het?

De veteranenziekte is genoemd naar een bijeenkomst van leden van een Amerikaanse veteranenorganisatie in 1976, waarbij 182 mensen ziek werden.

Legionella bacteriën zijn wereldwijd verbreid en kunnen in oppervlaktewateren, zoals rivieren en meren, alsook in het grondwater voorkomen. Omdat natuurlijk grondwater meestal koud water is, komen ze hier slechts zelden voor. Het grondwater wordt echter gereinigd in het drinkwatersysteem, waar de bacterie zich snel kan vermeerderen als de temperatuur oploopt tussen de 25 en 45 °C. Boven de 60°C worden de bacteriën gedood.

Een infectie

Een infectie kan veroorzaakt worden door het inademen van de bacterie of door de opname van (met bacteriën besmet) water in de luchtwegen.

Onderstaande technische systemen worden in verband gebracht met legionella besmetting:

  • Warm- en koudwaterinstallaties, zeker wanneer water gedurende langere tijd in de leidingen staat.
  • Systemen waarbij water wordt verneveld of gespoten, zoals: fonteinen, waterglijbanen, luchtbevochtigers en hydrotherapie.
  • Zwembaden; vooral whirlpools
  • Koeltorens
  • Airconditioning

Incubatietijd

Bij de veteranenziekte is de incubatietijd ongeveer 2 tot 10 dagen, in sommige gevallen zelfs 14 dagen.
Bij pontiac koorts is dit binnen 5 tot 65 uren. Gemiddeld wordt men na 1 of 2 dagen ziek.

Ziekteverloop

Bij beide ziektes treedt koorts, hoofd- en spierpijn op. Ook kan men last krijgen van een nare hoest en pijn op de borst. Verdere symptomen zijn: diarree, benauwdheid en verwarring.
Bij de veteranenziekte treedt longontsteking op die, wanneer ze niet behandeld wordt, dodelijk kan zijn.
Pontiac koorts verloopt als een soort griep, zonder dat de longen worden aangetast. In de meeste gevallen is het na een paar dagen weer over.